Allt om mc olja

 Sök:
Start »
Standarder » Oljeservice » Slutsats  » Om oss »

 

Slutsats

Vi resonerar så här om mc olja och oljefilter.

 

Ska man köpa en fin märkesolja (t ex den tillverkaren rekommenderar) eller hitta en dunk med samma viskositet ( t ex 10w40) på den lokala Ica butiken och spara 60-70kr litern?

 

Vi kan ta ett exempel:

 

Anta att du har en fin motorcykel för 100.000kr, den betalar du kanske lån och värdeminskning på 2000kr i månaden på. Du har en försäkring som kostar 7000kr per år, och du har lite kostnader för slitdelar och övrigt. Det blir lätt ett par tre tusen kronor i månaden.

 

Kalkyl

 

Övriga ägandekostnader för MC (bränsle, värdeminskning, amortering, ränta, försäkring, skatt, reservdelar, service med mera) ~ 3000 kr / månad.

 

Märkesolja 4L per oljebyte 1 byte per år ~ 600kr / 12 månader = 50kr per månad

Noname ("budget") olja 4L per år ~ 300kr  / 12månader = 25kr per månad


Oljeservicen är det absolut viktigaste du behöver sköta på din hoj, och om du chansar med en billig olja sparar du 3-400kr på ett oljebyte / år, det blir 25kr mindre i månaden! Är det värt 25kr extra i månaden för att veta att man har den bästa motoroljan i sin hoj, och den mår bra av det?

 

Vi tycker det, därför rekommenderar vi våra läsare att använda oljor som fyller kvalitetsstandarderna och från tillverkare som bara sysslar med petroleumprodukter, t ex MOTUL eller MOTOREX


Var medveten om att en ren raceolja behöver bytas oftare. Du får ta kostnaden av att byta dubbelt så ofta jämfört med en olja för standardbruk.
Detta är konsekvensen av att raceoljan både tar mer stryk, men också renar, kyler och smörjer bättre. Oljan blir helt enkelt full med alla möjliga föroreningar
snabbare än en olja för normalbruk.

I många fall kan även en sportmotorcykelmotor tjäna på att ha en bra olja för standardbruk, t ex Motul 7100 10w40, då oljan
lever upp till de höga kvalitetsstandarderna precis som raceoljan, men tål att köras mycket längre tid på.

Till sist -

Sköt dina oljeservicear. Det mår både du och din motorcykel bättre av, och det kommer göra förhållandet mellan dig och din motorcykel mycket mer "friktionsfritt :)"

 

//allt om mc-olja

 

Se Även...

->Slutsats

->Länkar

 

 

 

 

 

 ©Allt om mc olja. Alla rättigheter reserverade. Användarvillkor. Integritetspolicy.