Allt om mc olja

 Sök:
Start »
Standarder » Oljeservice » Slutsats  » Om oss »

 

Oljeservice

Hel, del, halv, full, techno-syntet mc olja eller en fullmineral mc olja? Begreppen kan vara förvirrande.

 

Mineralolja. Man kan säga att mineralojans oljemolekyler är olika långa jämfört med syntetoljans homogeniserade oljemolekyler där alla är lika långa. Mineraloljan smörjer lika bra som syntetoljan, men behöver bytas oftare. En konsekvens kan vara att i en gammal motorcykelmotor som körts på mineralolja kan byte till syntet medföra läckage! Detta beror på de avlagringar som bildas i mineraloljan kan verka som tätning på gamla packningar etc, och syntetoljan som gör rent bättre kan tvätta bort dessa, med oljeläckage som följd! Byt alltså inte från mineralolja till syntetolja i en gammal mc-motor!

 

Syntetolja. En homogeniserad olja där mineraloljan förfinats och alla oljemolekylerna fått samma längd. Konsekvensen blir att mineraloljan behöver bytas oftare, medan syntetoljan tål betydligt högre tryck, när oljefilmen t ex pressas mellan kuggarna i växellådan innan oljemolekylerna brister. Det bildas en fin film, eller tunn hinna, av oljan som hålls samman av oljemoljekylerna tills dess dessa brister.

Syntetoljan oxiderar mindre än mineraloljan vilket gör att den behåller sin smörjförmåga på en hög nivå under en längre tid. Alla typer av "long-life" oljor är del eller helsyntetoljor

 

Hel- full eller 100% syntet ska vara en ren syntetolja utan inblandning av mineralolja.

Halv, del, techno-syntet är en gruppbenämning på en olja som är blandad av både fullsyntet och mineralolja. Men det finns inga riktlinjer för hur mycket syntetolja det ska vara i blandningen. En del säger att det räcker med en matsked syntetolja i ett oljefat (200L) mineralolja för att den ska få kallas delsyntet. Motul säger att deras "Techno-syntet" olja innehåller 80% syntet.

Mineralolja eller petroleum är närmare ursprungsoljan. Den är ej homogeniserad och har därför kortare livslängd än syntet och behöver därför kortare serviceintervall.

 

Se Även...

->Oljeservice

->Tips och Råd

->Oljefilter

 

 

 

 

 ©Allt om mc olja. Alla rättigheter reserverade. Användarvillkor. Integritetspolicy.